10/02/2014

Prvních 100 - Kass Morgan


Autor: Kass Morgan
Originální název: The 100
Série: The Hundred (1)
Nakladatelství: Cooboo, 2014
Hodnocení na Goodreads: 3,47


Od ničivé nukleární války žije lidstvo ve vesmírných lodích vysoko nad radioaktivním povrchem Země. Nyní je však sto mladých delikventů, které společnost považuje za postradatelné, vysláno na nebezpečnou výpravu s cílem znovu kolonizovat planetu. Může to být jejich druhá šance na život… nebo sebevražedná mise. 

Stovka odsouzenců, pronásledovaných nástrahami divoké přírody a tajemstvími své minulosti, musí bojovat, aby přežila. Nikdy se z nich neměli stát hrdinové, ale nakonec mohou být poslední nadějí pro CELÉ lidstvo.
 (zdroj: goodreads.com)

Kass Morgan

Kass Morgan studovala literaturu na Brownu a Oxfordu a teď bydlí v Brooklynu, kde žije v neustálém strachu z její Ikea knihovny, že se zhroutí a pohřbí ji pod hromadou sci-fi a viktoriánských románů.
Kass v současné době pracuje na pokračování The 100, který dokončí jakmile najde kavárnu, která umožňuje notebooky o víkendu.
(zdroj: info databazeknih.cz, obrázek google.com)







Děj a postavy

Prvních 100 pro mne bylo opravdu velkým překvapením. Rozhodně jsem totiž nečekala knihu takovou jaká nakonec byla. Je to sice jednoduché čtení bez zbytečných zápletek, které se snad objevý v dalších dílech, ale rozhodně to není kniha k zahození. Jsem si téměř jista, že v době YA a dystopií je Prvních 100 něčím novým a neotřelým, co dokáže člověka potěšit. Mě to teda rozhodně potěšilo, jelikož jsem se do knihy dokázala lehce začíst a prožívat ty čtyři různé pohledy na věc.Clarke, Wells, Bellamy a Glass, kteří knihu vyprávějí za pomocí aktuálního dění a flashbacků - sakra  poslední dobou tohle slovo v recenzích používám čast - nám moc pěkně nastínili příběh Kolonie a nukleární válkou zničené Země, která se po tři sta letech dostala pod dohled lidí, sice jenom stovky mladých delikventů, ale i tak to je úspěch. 

Postavy více čí méně nebyly nějak výrazné, ničí charakter mi nepřišel vypracovaný až tak dokonale, aby
působil reálně, ale i tak si myslím, že nejhorší to také není. Některé věci bych byla radši, aby se v příběhu více rozvedly dál, jenže když nad tím tak přemýšlím, má příběh solidní délku, která neurazí. Autorka nás sem tam dokázala i šokovat, ale to spíše ve flashbackových částech, kde nám odhalovala, jak hlavně tito čtyři lidé, kteří knihu vyprávějí, žili před tím, než zasedli do transportéru na Zemi. Dokonce v tom byla jakási posloupnost. Nepřeskakovala v historii, ale i tyto části byly psány v časové linii, která odpovídala. To, že nás autorka nenechala se stovkou jenom na Zemi, je moc dobré, knihu to zaručeně oživuje a nám to zajišťuje nenásilné pokračování děje, který nám nabízí hned několik otázek.

Ne na všechny otázky se nám naskytne odpověď, ale na většinu ano, za což jsem ráda, ovšem to, že si autorka nechala něco i na pokračování je naprosto normální. Příběh vás zase tak ukrutně nenadchne, ale skrývá se za tím pěkné, prozatím jednoduché a oddechové čtení, které je jako bonus psáno v minulém čase a to už se v dnes vydávaných knihách podle mě tolik nevidí.

Plusy a minusy

+minulý čas vyprávění
+lehce akční oddechovka
+zajímavý námět
+stravitelný příběh

-pro někoho může vypadat příběh až moc jednoduše a moc se držící jedné dějově linie

Konečný verdikt

Na úplných pět to není, ale silných čtyři a půl hvězdičky dávám Prvním 100 s radostí a těším se na další díl, který toho doufám nabídne o trochu víc. Ovšem i přesto byl tohle pěkný rozjezd série, která má docela ambinace na to stát se opravdu dobrou sci-fi YA dystopií.

2 komentáře:

  1. Knihu si chci už hrozně dlouho přečíst, ale prostě není čas! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ani neřekla, že se drží jedné linie. Tedy nepopírám to, ale jak se střídají jednotlivé postavy ve vypravování a ještě se to prolíná s minulostí, tak je to pak celkem mazec. :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat